Cursussen Bijenhouden

Basiscursus bijenhouden Liempde 2020

Welkom bij de basiscursus bijenhouden van Biologische Imkerij Het Groene Woud in Liempde.

De basiscursus bijenhouden is bedoeld voor beginnende imkers die nog geen of weinig ervaring hebben met het houden van bijen. Na afloop ben je in staat om succesvol een bijenvolk te verzorgen. We volgen het bijenjaar van januari t/m oktober met theorie en praktijklessen. De lessen worden gegeven bij Imkerij Het Groene Woud, Hezelaarse Akkers 1, Liempde.

Theorielessen worden op woensdagavonden gehouden en beginnen om 19.30u. Praktijklessen worden veelal op zaterdag gegeven. Soms is het noodzakelijk om hiervan af te wijken vanwege specifieke handelingen die gedaan moeten worden, ontwikkelingen in de bijenvolken of weersomstandigheden. Standaard zijn deze lessen in de middag, aanvang 14.00u.

In de cursus werken we met de in Nederland gebruikelijke spaarkast. Daarnaast is er de mogelijkheid om de ontwikkelingen van een bijenvolk in een natuurbouwkast te volgen.

Gedurende en op het einde van de cursus vinden ook toetsen plaats. Indien aan minimaal 80% van de lessen is deelgenomen en de toetsen met voldoende resultaat zijn afgelegd dan ontvang je het diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Kosten voor de cursus zijn inclusief gebruik van een leenkap en een jaar lang lidmaatschap van de NBV en het blad Bijenhouden. Indien je nog niet in het bezit bent van beschermende handschoenen, het boek “Bijenhouden hoe doe je dat” of het bijbehorende praktijkhandboek dan dien je deze nog aan te schaffen. Dit kan via de cursus geregeld worden. Ook het verkrijgen van je eerste bijenvolk kan, onder voorwaarden, via de cursus.

Verdere informatie via een bericht aan info@imkerijhetgroenewoud.nl aanmelden hieronder op de website van de NBV.


https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus/11x91WgSQm#info

Cursus voortgezet imkeren

Op 17 december 2019 gaat een cursus voortgezet imkeren van start. Deze cursus is bedoeld voor imkers die enkele jaren ervaring hebben in het omgaan met bijenvolken en hun kennis en praktijkvaardigheden willen verbreden. De cursus is gericht op het deskundig omgaan met bijenvolken.

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten van twee uur voor theorie en evaluatie van de praktijkopdrachten die in de vorige les zijn gegeven. De bijeenkomsten zijn een voorbereiding op de eigen werkzaamheden van de imker en worden daarom gegeven ruim voordat de imker zelf aan het werk gaat in zijn bijenvolken. Bij de zwermverhindering in mei/juni geeft de docent een inleiding op koninginnenteelt met de mogelijkheid zelf koninginnen te kweken. Teeltmateriaal wordt beschikbaar gesteld.

Meer informatie over de cursus staat op de NBV-website, klik op de link:  op: https://www.bijenhouders.nl/cursussen/voortgezet-imkeren/zZoqemUO13#info. Wilt u deelnemen aan deze cursus dat kunt u zich via deze link opgeven.

 Deze cursus wordt georganiseerd door de NBV-Groep Midden Brabant, een samenwerkingsverband van 13 imkerverenigingen.