Zwermen

Help, een bijenzwerm!

Een bijenvolk zwermt niet om het de mensen lastig te maken. Een bijenvolk zwermt om zich voort te planten. Om precies te zijn, het volk besluit zichzelf in tweeën te splitsen, waarna er in het oude volk een nieuwe, jonge koningin geboren wordt. Die komt in een mooi gespreid bedje want de kast zit al vol met honing en alle raat is al gebouwd, klaar om eitjes in te gaan leggen. De oude koningin zit ondertussen met haar onderdanen in uw tuin. Hartstikke mooi natuurlijk. Een bijenzwerm zien is een ware gebeurtenis, ook voor een imker. Vooral als de imker vervolgens de kans krijgt de zwerm te scheppen. Dan heeft deze imker er een volkje bij wat volop aan het werk gaat en in heel korte tijd een sterk volk kan worden. Daarvoor moet de imker wel weten waar de zwerm zit en daarbij  kunt u hem helpen.

Een bijenzwerm kunt u melden bij de volgende adressen:

Piet Bressers                 Esch                  06 57197296

Frans Peek                      Esch                  06 20862646

Wim van der Leest     Gemonde        06 27416030

Henk Rijken                    Vught                06 20189034

Piet Claassen                Schijndel         06 37347881

Maykel Schollen           Boxtel               06 42593219

Jasper Derks                  Boxtel               06 46030435

Bijen, hommels of toch wespen??

Het is helaas maar al te vaak voorgekomen dat een nestje hommels aangezien wordt voor een bijenzwerm. En helaas worden bijen ook vaak verward met wespen. Alhier dus de verschillen:

 

Bijen zijn bruin/grijs behaard en ongeveer 15 mm lang. Bijen houden zich het liefst niet met mensen op en gaan hun eigen gang. Steken maar zelden en ook maar 1 keer.

Wespen zijn fel geel met zwarte ringen op het achterlijf. Wespen kunnen in het najaar flink agressief zijn en daardoor meerdere keren steken.

Hommels zijn zwaar behaard, gedrongen en rond. Een hommel moet al heel erg gepest worden wil ze steken. Bijten doen ze sneller en kan ook goed pijn doen. Met rust laten dus!! Meer informatie over hommels vind je
op de site van ” De Nederlandse bij “

Mocht u zich ervan vergewist hebben dat het inderdaad om bijen gaat, neem dan contact met ons op via de contactadressen of bel gemeente / brandweer. Dezen hebben vaak een lijst met imkers die ter beschikking staan om bijenzwermen te scheppen.

Wanneer blijkt dat het geen bijen betreft maar wespen (of hoornaars) kan contact gezocht worden met: Ongediertebestrijding ABB Boxtel 06-54726508 of met Jerry Egter (Ongediertebestrijding Boxtel) 0411-725080