Berichten en verslagen

Index

Ambrosius 2017.

Holle boom met geredde bijen te zien in Boxtel

 

Ambrosius 2017

Boxtel 14-10-2017

Het Ambrosius feest bestond dit jaar uit een rondleiding op het landgoed Bleijendijk en een Brabantse koffietafel op het Raathuis.
De aanwezigen hebben Martien Tholen verwelkomt als ons nieuwe ere-lid.
Namens alle leden van harte proficiat en veel dank voor je inzet de afgelopen jaren.

terug naar Index

 

 

Holle boom met geredde bijen te zien in Boxtel

BOXTEL -3 augustus 2016  Heel, heel lang geleden leefden bijen vaak in holle bomen. Dankzij een wonderlijke redding in Vught is zo’n oorspronkelijke bijenwoning nu te zien in Boxtel.

Een 1 meter 20 hoge, holle boomstam boordevol bijen staat sinds enkele dagen in de hal van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius in wandelpark Molenwijk in Boxtel. Belangstellenden zijn daar zaterdag tussen 9.30 uur en 12 uur welkom om een kijkje te nemen. De redder van de boomstambijen, imker Henk Rijken, is dan ook aanwezig.

Henk Rijken werd erbij geroepen toen in zijn woonplaats Vught het rooien van een dode boom niet kon doorgaan omdat er een bijenvolk in de stam bleek te zitten. Rijken kreeg de bijen er niet uit. Maar hij kwam op het idee om het stamdeel met het bijennest los te zagen en in zijn geheel veilig te stellen. Zo geschiedde vrijdag 29 juli. Met de nodige moeite, want de operatie moest metershoog boven de grond uitgevoerd worden door een specialist van Pius Floris Boomverzorging.

Henk Rijken bracht de stam met bijenwoning naar de hal van zijn club Sint-Ambrosius. Met hulp van twee andere imkers tilde hij het loodzware bijenhuis op een nieuwe plek. De bijenhoudersvereniging laat belangstellenden graag een kijkje nemen. Dat kan de komende weken tijdens de reguliere openstellingen, elk zaterdagochtend van 9.30 tot 12 uur.

Nog niet duidelijk is wat er na de zomerperiode gebeurt met de bijenboomstam. Mogelijk gaan de Boxtelse imkers proberen om het natuurnest door de winter heen te helpen. Dat is geen sinecure in de huidige omstandigheden in Nederland. Juist daarom vindt de Boxtelse club het speciaal om nu, op zijn minst voor enkele weken, zo’n oorspronkelijke nestvorm in huis te hebben.

terug naar Index

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *